
Szparagi z boczkiem to pomysł na szybkie i smaczne danie, które przygotujecie w mniej niż 30 minut. Można je jeść jako samodzielne danie lub potraktować jako dodatek do dań głównych. Świetnie komponują się z jajkiem i młodymi ziemniakami. Dodatek boczku do szparagów sprawia, że potrawa staje się bardziej sycąca oraz nadaje szparagom chrupiącego i wyrazistszego smaku.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi to nie tylko wyjątkowy smak, ale również zdrowie. Są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych. Sezon na szparagi trwa dość krótko – zazwyczaj od połowy kwietnia do końca czerwca – dlatego tym bardziej warto wykorzystać ten czas w pełni i wprowadzić to pyszne warzywo do swojego menu. Polecamy sprawdzić również nasz przepis na sałatkę ze szparagami.
SZPARAGI Z BOCZKIEM PRZEPIS
Składniki
- 500 g świeżych zielonych szparagów
- 150 g boczku wędzonego w plastrach
- oliwa z oliwek
- pieprz
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Funkcja grzania góra-dół.
2. Szparagi opłukać w zimnej wodzie i odłamać twarde końcówki. Każdą łodyżkę posmarować oliwą i posypać pieprzem. Następnie owinąć plastrami boczku.
3. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Szparagi wstawić do piekarnika i piec przez około 15-20 minut do zarumienienia.
5. U mnie tak przygotowane szparagi podane zostały z jajkiem sadzonym.

