Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem to pomysł na szybkie i smaczne danie, które przygotujecie w mniej niż 30 minut. Można je jeść jako samodzielne danie lub potraktować jako dodatek do dań głównych. Świetnie komponują się z jajkiem i młodymi ziemniakami. Dodatek boczku do szparagów sprawia, że potrawa staje się bardziej sycąca oraz nadaje szparagom chrupiącego i wyrazistszego smaku.



Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to nie tylko wyjątkowy smak, ale również zdrowie. Są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych. Sezon na szparagi trwa dość krótko – zazwyczaj od połowy kwietnia do końca czerwca – dlatego tym bardziej warto wykorzystać ten czas w pełni i wprowadzić to pyszne warzywo do swojego menu. Polecamy sprawdzić również nasz przepis na sałatkę ze szparagami.

SZPARAGI Z BOCZKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 500 g świeżych zielonych szparagów
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach
  • oliwa z oliwek
  • pieprz


Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Funkcja grzania góra-dół.

2. Szparagi opłukać w zimnej wodzie i odłamać twarde końcówki. Każdą łodyżkę posmarować oliwą i posypać pieprzem. Następnie owinąć plastrami boczku.

3. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

4. Szparagi wstawić do piekarnika i piec przez około 15-20 minut do zarumienienia.

5. U mnie tak przygotowane szparagi podane zostały z jajkiem sadzonym.



Szparagi z boczkiem przepis
Przepis na szparagi z boczkiem


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 981

Dodaj komentarz

17 − dziewięć =