
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto z jabłkami bez miksera? Ten przepis to prawdziwy hit! Idealnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni. Wystarczy kilka prostych składników, które prawdopodobnie znajdziesz w swoim domu, miska i łyżka – żadnych skomplikowanych sprzętów.
Ciasto jest przepyszne, pachnące cynamonem i wilgotne dzięki kawałkom świeżych jabłek. Doskonale sprawdzi się do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Ogromną zaletą tego ciasta jest też to, że długo zachowuje świeżość. Wystarczy przykryć je ściereczką lub przechowywać w szczelnym pojemniku. Spróbuj raz, a gwarantujemy, że ten przepis na szybkie ciasto z jabłkami już na stałe zagości w Twoim zeszycie z ulubionymi wypiekami.
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 60 minut
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 160 ml oleju
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Następnie każdy kawałek pokroić w plastry.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać.
- W osobnym naczyniu połączyć jajka z olejem.
- Mokre składniki wlać do suchych i całość wymieszać do połączenia. Ciasto będzie dość gęste, ale takie ma być.
- Ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać jabłka i posypać cynamonem.
- Piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.







