Pyszna tarta z malinami i kremem mascarpone, która z pewnością posmakuje każdemu z Was!
Składniki (spód):
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła schłodzonego,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko.
Składniki (krem):
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki,
- 2 jajka,
- 400g malin (mogą być mrożone),
- 2 galaretki malinowe.
Przygotowanie:
Spód:
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier.
- Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto.
- Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Formę na tartę 24 cm posmarować masłem.
- Piekarnik nagrzać na 190 stopni, ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia, a następnie ciasto z papierem przenieść do formy.
- Odwracamy papierem do góry i wykładamy nim spód oraz boki formy, odklejamy papier.
- Ciasto w formie należy delikatnie obciążyć, aby nie podniosło się podczas pieczenia. Może to być folia aluminiowa lub papier do pieczenia z soczewicą, lub grochem łuskanym.
- Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć obciążenie i piec jeszcze przez 13 minut na lekko żółty kolor.
Krem:
- Zmiksować serek mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
- Delikatnie wlać na spód i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
Maliny w galaretce:
- Maliny z 2 łyżkami cukru lekko podgrzewamy.
- Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do malin. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Lekko stężone maliny z galaretką wlewamy na tartę.
- Odstawiamy do lodówki.
Uwaga! Z tej ilości ciasta pozostanie nam ok. 1/3 do wykorzystania innym razem. Możemy także podzielić ciasto na dwie części i upiec dwie tarty.