Tym razem pyszny tort kokosowo – truskawkowy, który wręcz rozpływa się w ustach.
Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a na dodatek wygląda rewelacyjnie. Jego podstawa to tradycyjny biszkopt z dodatkiem gorzkiej czekolady i wody kokosowej. Wzbogacony masą kokosową oraz truskawkami, wręcz rozpływa się w ustach.
Sprawdzi się idealnie jako tort urodzinowy komunijny, a także jako deser, kiedy spodziewamy się gości.
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki
- 50 g gorzkiej czekolady
Krem:
- 700 g serka mascarpone
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- 300 g dżemu truskawkowego
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko.
- Czekoladę ścieramy na tarce.
- Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijamy białka przy użyciu miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodajemy stopniowo cukier.
- Ciągle ubijając, dodajemy powoli żółtka.
- Na sam koniec, zmniejszając obroty miksera do minimum, dodajemy mąkę, kakao oraz startą czekoladę.
- Przelewamy ciasto do formy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.
- Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na 3 równe części.
- Otwieramy mleko kokosowe, zlewamy wodę kokosową z wierzchu, a gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz wiórki kokosowe. Łączymy składniki przy użyciu miksera.
- Wykładamy pierwszy biszkopt na tacę i nasączamy wodą kokosową. Następnie smarujemy go połową dżemu i wykładamy 1/4 przygotowanego kremu.
- Wszystko przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy kroki z wcześniejszego punktu: nasączamy, smarujemy dżemem i kremem.
- Przykrywamy 3 biszkoptem, który również nasączamy wodą kokosową. Cały tort smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz truskawkami.