Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

Tym razem pokusiłam się o przygotowanie ciasta Kubanka – pyszny, przekładany wypiek, który smakuje obłędnie. Przygotowałam go po swojemu, nieco zmieniając niektóre warstwy. Dzięki temu ciasto wyszło bardzo lekkie i delikatne.



Moje ciasto Kubanka składa się z puszystego biszkopta kakaowego, kremu czekoladowego na bazie mascarpone, śmietanki kremówki, kremu czekoladowego oraz kawy. Kolejna warstwa to ciemne i jasne herbatniki przełożone dżemem porzeczkowym oraz puszysta masa śmietanowa na bazie śmietanki kremówki. Wierzch ciasta udekorowałam mleczną oraz białą czekoladą.

Ciasto Kubanka smakuje naprawdę wyśmienicie i pięknie wygląda. Idealnie sprawdzi się na święta i inne domowe uroczystości, których w ciągu roku nie brakuje. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na ciasto Kubanka. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO KUBANKA

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 35 g kakao
  • szczypta soli

MASA CZEKOLADOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

MASA ŚMIETANOWA

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  •  1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej


Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy do blaszki 24x 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. 
  • Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy 2 łyżki czekoladowego kremu, łyżkę kawy oraz 2 łyżki cukru pudru. Całość miksujemy na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy śmietan-fix, miksujemy do połączenia składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. 
  • Na masie czekoladowej układamy warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem porzeczkowy wykładamy herbatniki maślane.
  • 250 ml śmietanki kremówki ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, na wysokich obrotach. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy startą na tarce czekoladą mleczną a następnie czekoladą białą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Kubanka przepis
Przepis na ciasto Kubanka
Ciasto kubanka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 7

8 komentarze

    • Śmietan-fix służy do przygotowywania różnego rodzaju mas na bazie śmietany. Ma neutralny smak, a składa się głownie z glukozy i skrobii. Masa z dodatkiem śmietan-fixu jest sztywniejsza, stabilniejsza i nie zmienia swojej konsystencji.

Dodaj komentarz

8 + jedenaście =