Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

Tym razem pokusiłam się o przygotowanie ciasta Kubanka – pyszny, przekładany wypiek, który smakuje obłędnie. Przygotowałam go po swojemu, nieco zmieniając niektóre warstwy. Dzięki temu ciasto wyszło bardzo lekkie i delikatne.



Moje ciasto Kubanka składa się z puszystego biszkopta kakaowego, kremu czekoladowego na bazie mascarpone, śmietanki kremówki, kremu czekoladowego oraz kawy. Kolejna warstwa to ciemne i jasne herbatniki przełożone dżemem porzeczkowym oraz puszysta masa śmietanowa na bazie śmietanki kremówki. Wierzch ciasta udekorowałam mleczną oraz białą czekoladą.

Ciasto Kubanka smakuje naprawdę wyśmienicie i pięknie wygląda. Idealnie sprawdzi się na święta i inne domowe uroczystości, których w ciągu roku nie brakuje. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na ciasto Kubanka. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO KUBANKA

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 35 g kakao
  • szczypta soli

MASA CZEKOLADOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

MASA ŚMIETANOWA

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  •  1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej


Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy do blaszki 24x 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. 
  • Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy 2 łyżki czekoladowego kremu, łyżkę kawy oraz 2 łyżki cukru pudru. Całość miksujemy na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy śmietan-fix, miksujemy do połączenia składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. 
  • Na masie czekoladowej układamy warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem porzeczkowy wykładamy herbatniki maślane.
  • 250 ml śmietanki kremówki ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, na wysokich obrotach. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy startą na tarce czekoladą mleczną a następnie czekoladą białą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Kubanka przepis
Przepis na ciasto Kubanka
Ciasto kubanka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.