Cudowny i puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej masy oraz galaretki z aromatycznymi truskawkami to idealne połączenia smakowe, które zawiera ciasto truskawkowa Finezja.
Ciasto truskawkowa Finezja jest bardzo delikatne i lekkie, charakteryzują je cudowne, soczyste kolory, wspaniały wygląd oraz jeszcze lepszy smak.
Do przygotowania ciasta możecie użyć świeżych truskawek, ale jeśli nie macie do nich dostępu, śmiało można sięgnąć po mrożone, z ich dodatkiem również smakuje rewelacyjnie. Sama bardzo często je wykorzystuję, kiedy nie ma sezonu truskawkowego, a mam ochotę na ten wypiek.
Zapraszam serdecznie na ciasto truskawkowa Finezja, które stanowi idealny dodatek do aromatycznej kawy, a także będzie świetnym pomysłem na poczęstunek dla gości.
PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA FINEZJA
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM
- 400 ml mleka
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 100 g masła
GALARETKA
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml wody
Przygotowanie:
BISZKOPT
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie w małych porcjach dodajemy cukier, nadal ubijając.
- Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku, nadal miksując. Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, dodajemy do niej mąkę i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy na blachę (22×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwie części.
KREM
- 250 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do pozostałej części mleka wsypujemy sproszkowany budyń i mąkę, dokładnie mieszamy.
- Następnie wlewamy do gotującego się mleka, gotując mieszamy, do momentu uzyskania gęstego budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Masło miksujemy na krem, następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu. Ubijamy do uzyskania puszystego kremu.
GALARETKA
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Wykonanie
- Pierwszą część biszkopta umieszczamy w blaszce, następnie wykładamy na niego 2/3 masy budyniowej.
- Na masę wykładamy drugi biszkopt. Do pozostałej masy dodajemy 3 zblendowane truskawki lub 2 łyżeczki dżemu truskawkowego.
- Gotową masą smarujemy biszkopt. Na biszkopcie układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.