Sernik na delicjach

Sernik na delicjach

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, wilgotny i delikatny sernik na spodzie z delicji. Ciasto idealne na różne okazje jak i bez okazji. Sernik z na delicjach można przygotować na święta, urodziny, czy do popołudniowej filiżanki kawy i delektować się jego wyśmienitym smakiem.



Przepis na sernik na delicjach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składników nie ma zbyt wiele, co jest dodatkową zaletą, gdy potrzebujesz przygotować szybkie i smaczne ciasto. Zapraszam do wypróbowania!

SERNIK NA DELICJACH PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 660 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olejek waniliowy

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo

  • 1 opakowanie delicji wiśniowych


Przygotowanie

*Wszystkie skladniki powinny mieć temperaturę pokojową

1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy delicje.

2. W misy miksera umieszczamy ser z wiaderka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i wlewamy odrobinę olejku waniliowego. Całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

3. Następnie cały czas miksując do masy dodajemy stopniowo jajka.

4. Kolejno dodajemy budynie, mieszamy i na koniec wlewamy sok z cytryny.

5. Na ułożone delicje wykładamy kilka łyżek masy serowej i wyrównujemy. Dzięki temu delicje nie wypłyną do góry. Następnie przelewamy pozostałą masę.

6. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut.

7. Po upływie czasu piekarnik wyłączamy i pozostawiamy sernik w piekarniku bez uchylania drzwi do całkowitego wystudzenia.

8. Drobno pokrojoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy przestygnięty sernik i dekorujemy kawałkami delicji.

9. Sernik wstawiamy do lodówki do schłodzenia.



sernik na spodzie z delicji
przepis na pyszny sernik


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

5 + 2 =