Udka pieczone

Udka pieczone

Zapiekane udka z kurczaka to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj marynuję je dzień wcześniej i odstawiam do lodówki na całą noc. Można marynować je godzinę i również wyjdą pyszne.



Pieczone udka z kurczaka w marynacie smakują naprawdę świetnie. Zazwyczaj serwuję je z ziemniakami i surówka. Fajnie smakują także z ryżem czy kaszą. Takie udka można przygotować w większej ilości, by mieć obiad na dwa dni. Kolejnego dnia wystarczy je odgrzać i będą równie smaczne. 

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne udka pieczone. Idealny pomysł na obiad, dla całej rodziny. Smacznego!

Polecam również przepis na udka zapiekane na ryżu a także pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście!

UDKA PIECZONE – PRZEPIS

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 garści mini marchewek lub 1 zwykła marchewka pokrojona w plastry
  • świeży koperek


Wykonanie

  • Udka myjemy i oczyszczamy ze skóry. 
  • W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, paprykę słodką, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Otrzymaną marynatą dokładnie nacieramy udka. 
  • Zamarynowane udka przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy do lodówki na godzinę, najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowane udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy cebulę oraz marchewki. 
  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy pod przykryciem 60 minut. 
  • Gotowe danie posypujemy świeżym koperkiem.


Udka pieczone
Udka pieczone


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

piętnaście − 14 =