Zapiekane udka z kurczaka to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj marynuję je dzień wcześniej i odstawiam do lodówki na całą noc. Można marynować je godzinę i również wyjdą pyszne.
Pieczone udka z kurczaka w marynacie smakują naprawdę świetnie. Zazwyczaj serwuję je z ziemniakami i surówka. Fajnie smakują także z ryżem czy kaszą. Takie udka można przygotować w większej ilości, by mieć obiad na dwa dni. Kolejnego dnia wystarczy je odgrzać i będą równie smaczne.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne udka pieczone. Idealny pomysł na obiad, dla całej rodziny. Smacznego!
Polecam również przepis na udka zapiekane na ryżu a także pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście!
UDKA PIECZONE – PRZEPIS
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 garści mini marchewek lub 1 zwykła marchewka pokrojona w plastry
- świeży koperek
Wykonanie
- Udka myjemy i oczyszczamy ze skóry.
- W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, paprykę słodką, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Otrzymaną marynatą dokładnie nacieramy udka.
- Zamarynowane udka przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy do lodówki na godzinę, najlepiej na całą noc.
- Zamarynowane udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy cebulę oraz marchewki.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy pod przykryciem 60 minut.
- Gotowe danie posypujemy świeżym koperkiem.