Udka Zapiekane na Ryżu



Bardzo lubię dania jednogarnkowe, ze względu na to, że robią się one praktycznie same. Wszystko wrzucamy do jednego naczynia, zapiekamy i obiad gotowy. Bez sterty garów i ogromu czasu spędzonego w kuchni.

Jeśli jesteście na etapie poszukiwania przepisu na obiad, który robi się praktycznie sam, a dodatkowo świetnie smakuje, udka zapiekane na ryżu będą idealnym wyborem. Danie to znika błyskawicznie, ponieważ jest przepyszne.

Podczas przygotowywania kurczaka na ryżu naprawdę się nie napracujemy, a efekty będą niesamowite. Potrawa ta, po wyciągnięciu z piekarnika pachnie rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Ryż jest bardzo miękki, delikatny, przesiąknięty smakiem zalewy i mięsa. Wszystko się łączy, przenika i tworzy smaczne, aromatyczne danie. Po włożeniu składników do naczynia żaroodpornego danie robi się samo, wystarczy ustawić piekarnik na odpowiedni czas i czekać aż obiad się upiecze. W międzyczasie możemy odpocząć lub napić się kawy.

Udka pieczone na ryżu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie to jest bardzo smaczne i błyskawicznie znika z talerzy. Możecie wzbogacić je o dodatek ulubionej surówki. Ja wybrałam pyszną surówkę z czerwonej kapusty, którą moja rodzinka uwielbia. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE NA RYŻU

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na udka zapiekane na ryżu – pyszne danie, które robi się praktycznie samo.



Składniki

  • 2 duże udka z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • 1/2 pora
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka z oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Udka umyć, obrać ze skóry i oczyścić. Następnie po nakłuwać przy użyciu wykałaczki. Paprykę słodką, przyprawę do kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z łyżką oliwy. Taką mieszanką natrzeć udka z kurczaka.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć sypki ryż. Na ryżu poukładać krążki pora, a na nim położyć zamarynowane mięso.
  • 500 ml wody zagotować, dodać do niej 3 łyżki ketchupu, zioła prowansalskie, cukier, sól oraz pieprz. Powstałą mieszanką zalać naczynie.
  • Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 60-70 minut, do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.


Mam nadzieję, że przepis na udka zapiekane na ryżu przypadł Wam do gustu i przygotowujecie to danie na obiad w swoim domu. Po skosztowaniu, koniecznie podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach.



3 komentarze

    • Moi domownicy nie lubią mięsa ze skórą. Jeśli ktoś lubi, może nie obierać i zapiec je ze skórką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *