Zapiekanka Hamburgerowa



Zapiekanka hamburgerowa

Zapiekanka hamburgerowa to świetny pomysł na smaczny i oryginalny obiad. Zazwyczaj zapiekanki przygotowujemy z makaronem, ziemniakami czy ryżem. Natchnęło mnie, by przygotować coś nowego. Z racji tego, że moja rodzina bardzo lubi hamburgery, zresztą kto ich nie lubi. Zainspirowało mnie to do przygotowania hamburgerowej zapiekanki, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.

Zapiekanka hamburgerowa to pyszna propozycja na jednogarnkowe danie z piekarnika. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy i oryginalny, z pewnością takiej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Ta zapiekanka hamburgerowa to danie, które można w bardzo łatwy sposób odgrzać, dlatego śmiało można ją przygotować na dwa dni. Ale jestem pewna, że po pierwszym dniu już nic nie zostanie, bo zapiekanka jest przepyszna.

Zapiekanka hamburgerowa to bardzo smaczne danie, które z pewnością pokocha cała rodzina. To bardzo łatwe w przygotowaniu danie zawiera wszystkie składniki tradycyjnego hamburgera. Do jej przygotowania potrzebujemy mięsa wołowego lub wieprzowego, w obu wariantach zapiekanka smakuje świetnie. Dodatkowo dodałam do niej uduszoną cebulkę, ogórki kiszone, obowiązkowo żółty ser oraz bułki do hamburgerów. Wszystkie te składniki z pewnością zakupicie w każdym sklepie.

Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszną zapiekankę hamburgerową, którą wymyśliłam sama. Postanowiłam umieścić w naczyniu żaroodpornym wszystkie te składniki, które dodajemy do tradycyjnych hamburgerów i powiem Wam, był to strzał w dziesiątkę. Zapiekanka hamburgerowa jest przepyszna.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ HAMBURGEROWĄ



Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowina/wieprzowina
  • 1 cebula czerwona
  • 5 ogórków kiszonych
  • 200 g sera żółtego
  • 2 bułki na hamburgery pszenne lub pełnoziarniste
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulę czerwoną obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę. Kolejno należy ją zeszklić na odrobinie masła.
  • Do zarumienionej cebuli dodajemy mięso, doprawiamy je solą, pieprzem, dodajemy ketchup i musztardę. Całość dusimy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
  • Ogórki kiszone kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Gotowe mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego, na mięsie rozprowadzamy ogórki, a na nie wykładamy starty na tarce ser żółty.
  • Na wierzch zapiekanki układamy pokrojone w kosteczkę bułki na hamburgery.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

2 + 10 =