Zapiekanka obiadowa z pierogami to świetny pomysł na smaczny posiłek. Domowe pierogi same w sobie smakują świetnie, ale dla urozmaicenia można ich użyć do przygotowania smacznej zapiekanki.
Zapewne zgodzicie się z tym, że pierogi najlepiej smakują pierwszego dnia, świeżo gotowane. Kolejnego dnia zazwyczaj je odsmażamy. Możemy również użyć ich do przygotowania tej smacznej zapiekanki obiadowej z pierogami, na którą przepis zaprezentuję Wam poniżej.
Do przygotowania zapiekanki z pierogami potrzebujemy dodatkowo pieczarek, cebulki, kiełbasy oraz żółtego sera. Cała zapiekanka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z PIEROGAMI
Składniki
- 12 pierogów
- 300 g pieczarek
- 150 g kiełbasy
- 150 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Sos
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Do przygotowania zapiekanki z pierogów, potrzebne nam będą oczywiście pierogi. Tradycyjne, gotowane pierogi ruskie, które zostały nam z obiadu. Przepis na tradycyjne pierogi znajdziecie tutaj: PIEROGI RUSKIE
- Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie masła.
- Do uduszonej cebulki dodać pokrojone pieczarki, dusić do momentu aż zmniejszą swoją objętość. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Kiełbasę pokroić w kosteczkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć ciasno pierogi.
- Na pierogach rozprowadzić uduszone z cebulką pieczarki.
- Śmietanę wymieszać z ketchupem, solą oraz pieprzem. Wyłożyć na warstwę pieczarek.
- Kolejno wyłożyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, a na nią starty na tarce ser żółty.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.