Zapiekanka Ziemniaczana



Zapiekanki to bardzo często przygotowywane w naszym domu dania obiadowe. Zapiekanka ziemniaczana to idealny wybór na szybki obiad dla całej rodziny. Moim zdaniem jest to jeden z najłatwiejszych przepisów na zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana zawiera tylko najprostsze i podstawowe składniki, które są ogólne dostępne. Należą do nich oczywiście ziemniaki, kiełbasa, jajka, cebula, ser żółty i śmietana. Nie dodawałam do niej zbędnych składników, ponieważ czasem prościej znaczy smaczniej.

Zapiekanka ziemniaczana ma wiele zalet, oprócz oczywiście cudownego smaku. Łatwo się ją odgrzewa, dlatego też można przygotować ją na dwa dni. Dodatkowo możemy także ją spakować do pudełeczka i zabrać na wynos do pracy.

Jeśli tak jak ja lubię różnego rodzaju zapiekanki obiadowe, koniecznie musicie skosztować tego przepisu. Jeśli zależy Wam na nieco lżejszej wersji zapiekanki, możecie postawić na kiełbasę z kurczaka o mniejszej zawartości tłuszczu, śmietankę 18% zamienić na 12% i pominąć podsmażanie cebulki na maśle, można dodać surową.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem tej pysznej zapiekanki ziemniaczanej.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ



Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 150 g sera żółtego
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany 18%

Wykonanie

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Zalać wodą, dodać płaską łyżkę soli i doprowadzić do zagotowania. Gdy ziemniaki zaczną wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 5-6 minut. Następnie odlać wodę i odstawić do przestygnięcia.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie masła.
  • Kiełbasę pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  • Naczynie żaroodporne spryskać olejem w sprayu. Następnie ułożyć w nim plasterki podgotowanych ziemniaków. Na ziemniaki układamy połowę sera a na nim cebulkę oraz kiełbasę. Możecie zostawić kilka plastrów kiełbasy, by udekorować nimi wierzch zapiekanki.
  • Do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, wbijamy jajka, wrzucamy pozostały ser, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz szczyptę chilli. Całość mieszamy i polewamy naszą zapiekankę. Na wierzch zapiekanki układamy kilka plasterków kiełbasy do dekoracji.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy bez przykrycia przez 40 minut na środkowej półce piekarnika.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.