Napoleonka na Gofrach



Napoleonka to bardzo popularne na całym świecie ciasto, które każdy uwielbia. Tradycyjna napoleonka składa się z płatów ciasta francuskiego przełożonych puszystym kremem. W Polsce znana także jako kremówka papieska. Przepisów i pomysłów na serwowanie napoleonki jest naprawdę wiele. Możemy przygotować ją w sposób tradycyjny na cieście francuskim, na herbatnikach, krakersach, a także na gofrach.

Ja tym razem wybrałam tą ostatnią wersją, dlatego też w tym wpisie przed Wami pyszna i ekspresowa w przygotowaniu napoleonka na gofrach. Połączenie miękkich gofrów z puszystą i budyniową masą to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto napoleonka na gofrach jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Ja bardzo lubię takie desery, co zapewne wiele z Was już zdążyło zauważyć. Jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta bez pieczenia, koniecznie śledźcie mojego bloga, ponieważ takich przepisów z pewnością będzie przybywać.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na napoleonkę na gofrach. Pyszne, szybkie i bardzo łatwe ciasto, które z pewnością zachwyci każdego łakomczucha.

PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ NA GOFRACH



Składniki

  • 1,2 l mleka
  • 180 g cukru
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g mąki pszennej
  • ok. 20 gofrów
  • cukier puder

Przygotowanie

  • Szklankę mleka przelać do miseczki, dodać budynie, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy, całość wymieszać do powstania gładkiej masy.
  • Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową, całość gotować na małym gazie, ciągle mieszając. Gotować do momentu uzyskania gęstego budyniu.
  • Po ugotowaniu zdjąć z gazu, przykryć folią spożywcza, tak, aby dotykała wierzchniej warstwy budyniu (wówczas unikniemy powstania kożucha), pozostawić do ostygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na krem. Ciągle ubijając dodawać po łyżce przestygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu budyniowego.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę gofrów. Na gofrach rozprowadzić przygotowany krem budyniowy. Wierz przykryć goframi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.