Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinniśmy zadbać o to, aby było syte i bogate w składniki, które zapewnią nam dobre samopoczucie i energię na rozpoczęcie dnia. Jedząc syte i smaczne śniadanie, zapewniamy sobie dawkę pozytywnej energii, a także unikniemy napadów głodu.
Śniadanie możemy przygotować w wersji na słodko, a także na słono. W naszym domu bardzo często zbieramy tę pierwszą wersję, a dzisiejszym wpis będzie tego przykładem.
Poniżej prezentuję Wam przepis na pyszne i zdrowe śniadanie na słodko. Z pewnością Wam posmakuje. Będzie idealnym wyborem dla osób będących na diecie i nie tylko.
Składniki:
*przepis na 4 spore porcje
- 500g twarogu chudego,
- 200 g jogurtu skyr,
- 40 g budyniu czekoladowego- 1 opakowanie bez cukru
- 400 ml mleka + 50 ml na polewę
- 20 g cukru
- 40 g cukru
- 80 g mlecznej czekolady
- 10 herbatników
Przygotowanie
- Budyń gotujemy na mleku razem z cukrem (40g) i cynamonem.
- Ser, jogurt, 20g cukru blendujemy tak, by składniki się połączyły.
- Przestudzony budyń przelewamy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy.
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnuszku. Na małym gazie rozpuszczamy w 50 ml mleka tworząc polewę.
- Herbatniki umieszczamy na dnie pojemniczków.
- Na herbatnikach umieszczamy masę.
- Na masę wylewamy płynną czekoladę.