Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, czyli pyszne ciasto bananowe, które przygotujecie w kilka chwil! Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.



Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Chlebek bananowy jest aromatyczny, mięciutki i wilgotny. Doskonale smakuje w połączeniu z twarożkiem lub świeżymi owocami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS

Składniki

  • 4 dojrzałe banany (3 do ciasta, 1 do dekoracji)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie

  • 3 obrane banany przełożyć do miski i przy pomocy widelca rozgnieść na papkę.
  • Następnie dodać jajka i miód. Całość zmiksować do połączenia.
  • Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę. Dodać do zmiksowanej masy.
  • Kolejno dodać cynamon, olej i proszek do pieczenia. Całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia składników (ciasto będzie dość gęste).
  • Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać banana pokrojonego w plasterki.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec przez 35-40 minut, do tzw suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
bananowy chlebek


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

osiemnaście + cztery =