Macie ochotę na zielony chlebek? Zapraszam na pyszny przepis na nietuzinkowy zielony chleb szpinakowy!
Cudowny w smaku, mięciutki w środku z chrupiącą skórką taki właśnie jest zielony chleb szpinakowy. W swoim składzie nie zawiera drożdży, dzięki czemu nie musi wyrastać, więc chlebek szpinakowy można przygotować naprawdę bardzo szybko. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i całość wstawić do piekarnika.
Chlebek szpinakowy dzięki pięknej zielonej barwie rewelacyjnie wygląda i stanowi fajną dekorację stołu. Dodatkowo jest naprawdę bardzo smaczny. Możemy go serwować w wersji na słodko i na słono. Jestem pewna, że Wam posmakuje i z pewnością zachwyci każdego, kto go skosztuje.
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g świeżego szpinaku
- 180 ml mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu
Wykonanie
- Szpinak, mleko, cukier, sól oraz ocet przekładamy do miski i blendujemy na papkę za pomocą blendera.
- Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotowe ciasto przekładamy do keksówki 20×10 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka.
Moze być szpinak mrożony??
Można, jednak w przypadku świeżego chleb będzie miał ładniejszy i intensywniejszy kolor 🙂