Zielony chleb szpinakowy

Macie ochotę na zielony chlebek? Zapraszam na pyszny przepis na nietuzinkowy zielony chleb szpinakowy!



Cudowny w smaku, mięciutki w środku z chrupiącą skórką taki właśnie jest zielony chleb szpinakowy. W swoim składzie nie zawiera drożdży, dzięki czemu nie musi wyrastać, więc chlebek szpinakowy można przygotować naprawdę bardzo szybko. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i całość wstawić do piekarnika.

Chlebek szpinakowy dzięki pięknej zielonej barwie rewelacyjnie wygląda i stanowi fajną dekorację stołu. Dodatkowo jest naprawdę bardzo smaczny. Możemy go serwować w wersji na słodko i na słono. Jestem pewna, że Wam posmakuje i z pewnością zachwyci każdego, kto go skosztuje.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 180 ml mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu


Wykonanie

  • Szpinak, mleko, cukier, sól oraz ocet przekładamy do miski i blendujemy na papkę za pomocą blendera. 
  • Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. 
  • Gotowe ciasto przekładamy do keksówki 20×10 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

2 komentarze

    • Można, jednak w przypadku świeżego chleb będzie miał ładniejszy i intensywniejszy kolor 🙂

Dodaj komentarz

13 − 3 =