Chleb na Maślance ze Słonecznikiem



Domowy chleb, pieczony samodzielnie smakuje najlepiej. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły, dopiero wyciągnięty z piekarnika, posmarowany masłem. W tym wpisie znajdziecie przepis na domowy chleb ze słonecznikiem na maślance.

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej, 
  • 10g drożdży instant,
  • 400 ml kefiru,
  • 100 g słonecznika,
  • płaska łyżka soli.

Ważne jest to by kefir był w temperaturze pokojowej, dlatego powinniśmy wyjąć go ok. 2 h wcześniej z lodówki.

Nasiona słonecznika zalać ciepłą wodą, odstawiać na 30 minut, następnie dokładnie odcedzić.



Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut.

Foremkę 15×35 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.



Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, nastawimy na grzanie góra, dół. Chleb należy piec 45-50 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *