Ciasto Góra Lodowa



Nazwa ciasta góra lodowa wywodzi się od pionowo ułożonych ciasteczek biszkoptowych, polanych czekoladą, co przypomina prawdziwą górę lodową. Ciasto jest bardzo smaczne i ciekawie się prezentuje. Składa się z biszkopta, masy budyniowej, bezy orzechowej, ciasteczek biszkoptowych i polewy.

Ciasto jest słodziutkie i jednocześnie delikatne w smaku. Idealne na różne okazje takie jak imieniny, urodziny, a także święta.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto góra lodowa. Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, ciasto góra lodowa będzie idealnym wyborem. Jest mega smaczne i ciekawie wygląda.

PRZEPIS NA CIASTO GÓRA LODOWA



Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki wody

MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła

BEZA ORZECHOWA

  • 5 białek
  • 220 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

POLEWA

  • 200 g masła
  • 120 ml wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka kakao

DODATKOWO

  • 250 g okrągłych ciasteczek biszkoptowych


Przygotowanie

  • Przygotować masę budyniową. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Całość dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać, do połączenia składników. Gotować jeszcze ok. 1 minutę, by masa budyniowa zgęstniała. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. W kolejnym kroku dodać mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną oraz wodę, całość delikatnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto biszkoptowe przełożyć do formy 36×25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Przygotować bezę. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wsypać do miseczki i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną.
  • Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, miksując na wysokich obrotach. Kiedy beza będzie sztywna i lśniąca, dodać orzechy z mąką i resztą składników, delikatnie wymieszać.
  • Bezę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
  • Przygotować masę budyniową. Masło utrzeć mikserem na kremową masę, ciągle miksując dodawać partiami budyń.


  • Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć bezą a na niej wyłożyć pozostałą masę.
  • Okrągłe ciasteczka biszkoptowe przekroić na pół i układać na masie. Ciasto wstawić na ok. 45 min do lodówki.
  • Przygotować polewę. Masło, wodę i cukier przełożyć do garnka, zagotować mieszając. Całość lekko przestudzić, do ciepłej masy dodawać mleko w proszku, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy masa będzie gotowa, podzielić ją na dwie miseczki. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
  • Schłodzone ciasto polewać na przemian raz ciemną raz jasną polewą.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *