Ciasto z Jabłkami i Śmietaną



Ciasto z jabłkami zazwyczaj kojarzy nam się z tradycyjną szarlotką na kruchym spodzie. Przepis na szarlotkę znajdziecie tutaj: Domowa Szarlotka

Z dodatkiem jabłek można przygotować także inne smaczne wypieki, a jeden z nich zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.

Będzie to ciasto z jabłkami i śmietaną na tradycyjnym biszkopcie. Idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, którą czasem warto zastąpić czymś innym, równie smacznym. W naszym domu bardzo polubiliśmy ten wypiek i bardzo często go przygotowujemy, szczególnie w sezonie jabłkowym.

Puszysty biszkopt słodko-kwaśne jabłka i lekka śmietana w połączeniu ze sobą dają naprawdę smaczny efekt. Koniecznie musicie spróbować tego smaku i upiec ciasto z jabłkami i śmietaną w swoim domu.

Ciasto z jabłkami jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc śmiało, każdy z Was sobie z nim poradzi. Nie potrzeba do niego specjalnych zdolności kulinarnych. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem i wypróbowania tego wypieku.

PS. Koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach 🙂



PRZEPIS NA CIASTO Z JABŁKAMI I ŚMIETANĄ

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwa biszkopty

Masa

  • 750 ml śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny 
  • szklanka cukru pudru 
  • 1/2 szklanki wrzątku 

Masa z jabłek

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • cukier do smaku


Przygotowanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy  na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty miksera tak by składniki się połączyły. 
  • Dodajemy mąkę i proszek, całość mieszamy szpatułką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, grzałka góra/dół w nagrzanym piekarniku. 
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni razem z cukrem. Gdy zmiękną blendujemy na gładki mus. Galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w 700-800 ml wody. Gdy żelatyna się rozpuścić przelewamy ją do jabłek.
  • Gdy masa z jabłek zaczyna tężeć rozpoczynamy przygotowanie masy z śmietanką.
  • Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie, ciągle mieszamy aż ostygnie. Gdy śmietana się ubije dolewamy żelatynę i łączymy delikatnie mieszając.
  • Na biszkopt wykładamy tężejącą masę z jabłek , a następnie masę z śmietany. Całość  przykrywamy drugim biszkoptem.




5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *