Domowy Rosół z Kurczaka



Rosół to tradycyjne polskie danie, uwielbiane przez dorosłych, jak i dzieci. W Polsce tradycyjnie gotujemy rosół w niedzielę, co nie oznacza, że nie możemy go przygotować w inny dzień.

Ta aromatyczna i pyszna zupa zazwyczaj podawana jest z makaronem z dodatkiem marchewki oraz świeżych ziół. Rosół może być także bazą do wielu innych pysznych zup, np. pomidorowej. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny i domowy rosół z kurczaka.

Składniki na domowy rosół:

  • 1 kurczak lub jego części (skrzydełka, udka, korpus)
  • 3,5 l wody,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • lubczyk,
  • sól do smaku,
  • makaron.


Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Opłukać w wodzie.
  • Wlać do garnka wodę, następnie umieścić w niej kurczaka.
  • Między czasie przygotować wszystkie warzywa. Cebulę opalić na widelcu lub patelni.
  • Po zagotowaniu wody zebrać szumowinę, następnie umieścić w garnku warzywa.
  • Pogotować godzinę, następnie dodać posiekane zioła – natkę pietruszki i lubczyk.
  • Po kolejnej godzinie gotowania sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą.
  • Gotowy rosół podawać z makaronem i pokrojoną marchewką.

Smacznego!

Domowy rosół jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Tutaj znajdziecie ciekawy artykuł na ten temat: Dlaczego Rosół Jest Zdrowy? Właściwości Zdrowotne Rosołu



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

4 × 2 =