Pierożki Kebabowe z Sezamem



Pierogi to bardzo popularne, polskie danie, które uwielbiamy. Najczęściej przygotowujemy tradycyjne pierogi ruskie z ziemniakami i serem. Dziś przedstawimy Wam nieco inną odmianę tego dania, serwowaną w formie przekąski.

Czy słyszeliście może o pierożkach kebabowych? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem.

Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy



Domowe pierożki kebabowe to bardzo smaczna przekąska, którą możemy zaserwować na domowej imprezie, a także zabrać ze sobą do pracy. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM

Składniki:

Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk

Ciasto:

  • 800 g mąki pszennej typu 450
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 450 ml ciepłej wody
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam – do posypania


Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 500 g pierś z kurczaka
  • 200 sera żółtego starego na tarce
  • 1/2 pora
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • łyżka przyprawy do gyrosa
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 szczypty chili
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Ciasto

  • W misce umieszczamy drożdże, cukier, wodę, mieszamy i odstawiamy zaczyn na około 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, oliwę, sól i rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Farsz

  • Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy. Smażymy na patelni z czosnkiem.
  • Pieczarki i pora kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni.
  • Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz.

Wykonanie

  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi w falbankę.
  • Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.


  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *