Wątróbka z jabłkiem i cebulą



Wątróbka z jabłkiem i cebulą to chyba najlepszy sposób na serwowanie wątróbki. Jej smak jest perfekcyjny. Przepis na wątróbkę drobiową jest bardzo łatwy, a dodatkowo danie to jest bardzo tanie w przygotowaniu. Podroby można kupić za grosze, a powinniśmy czas od czasu wprowadzić je do swojego menu ze względu wartości zdrowotne. Wątróbka posiada dużo żelaza oraz witaminy B12.

Wątróbka z cebulą i jabłkiem to świetny pomysł na obiad czy kolację. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Polecam Wam tutaj bułeczki z patelni.

Jak zrobić wątróbkę?

Przygotowanie wątróbki należy rozpocząć od obtoczenia jej w mące, a następnie podsmażenia cebuli i jabłek. W międzyczasie należy usmażyć wątróbkę, a następnie wszystko razem połączyć i doprawić.

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem to bardzo smaczne danie, które budzi jednak wiele kontrowersji. Proszę Was jednak nie oceniajcie dania, zanim go nie spróbujecie 🙂

PRZEPIS NA WĄTRÓBKĘ Z JABŁKIEM I CEBULĄ



Składniki

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • mąka do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej

Wykonanie

  • Wątróbkę drobiową dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, a następnie osuszyć ręcznikiem jednorazowym. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na talerzyk wysypać drobinę mąki. Każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące i odkładać na bok na talerzyk.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie wykładamy ją na patelnię z odrobiną oleju i delikatnie podsmażamy.
  • Jabłka obieramy za skórki, oczyszczamy z gniazd i kroimy w cienkie plastry. Wykładamy je na patelnię do duszącej się cebuli. Całość razem smażymy przez kilka minut, do momentu, aż jabłka będą miękkie.
  • W międzyczasie przystępujemy do smażenia wątróbki. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, a następnie układamy na niej obtoczoną w mące wątróbkę. Smażymy z każdej strony do momentu, aż nabierze ładnego rumianego koloru.
  • Do upieczonej wątróbki dodajemy cebulę z jabłkami. Całość dusimy kilka minut, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Można także dodać odrobinę papryki słodkiej.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.