Pomysł na Grilla – Szaszłyki z Kurczakiem, Pieczarkami, Cukinią i Papryką



Sezon grillów w pełni, a to oznacza, że czas na pyszne przekąski z grilla. Tym razem serwujemy szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami, cukinią i papryką.

Szaszłyki z grilla to jedna z moich ulubionych przekąsek grillowych. Co w nich takiego nadzwyczajnego? To, że za każdym razem mogą smakować inaczej. Możemy przygotować inną marynatę czy dobrać inne dodatki. 

Niestety mieszkamy w bloku i nie mamy możliwości zapalenia tradycyjnego grilla. Musimy zadowolić się elektrycznym. Jednak jeśli jesteście posiadaczami ogrodów i macie możliwość zapalenia tego tradycyjnego grilla, Wasze szaszłyki będą z pewnością jeszcze smaczniejsze!

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 400 g cukini
  • 1 papryka
  • 400 g pieczarek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki przyprawy do grilla


Przygotowanie:

  • Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. 
  • Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. 
  • Cukinię myjemy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. 
  • Pieczarki myjemy, paprykę kroimy w średniej wielkości prostokąty. 
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę i mieszamy, tak aby wszystkie składniku były dokładnie zamarynowane. Odkładamy na noc do lodówki.
  • Zamarynowane składniki nabijamy na patyczki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

szesnaście − trzynaście =