Ciasto z sokiem bananowym

Ciasto z sokiem bananowym

Ciasto z sokiem bananowym to pyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta, ważne uroczystości rodzinne, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego masą budyniową z sokiem bananowym i bitą śmietaną. Oprócz nietuzinkowego wyglądu, ciasto cechuje wyjątkowy smak, który zachwyci każde podniebienie. Ciasto z sokiem bananowym jest lekkie, nie za słodkie i co ważne bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis!



CIASTO Z SOKIEM BANANOWYM PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g drobnego cukru
  • szczypta soli

MASA

  • 1 l soku bananowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

DODATKOWO

  • posypka czekoladowa


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki
  • Masę przełożyć do blaszki (24 x 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do tzw suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na 2 blaty.

Masa

  • 800 ml soku bananowego zagotować w rondelku. W pozostałych 200 ml rozpuścić 2 budynie śmietankowe i przelać do gotującego się soku. Całość intensywnie mieszać do połączenia i uzyskania gęstego kremu.
  • Masę ściągnąć z ognia, dodać galaretki agrestowe i wymieszać do połączenia.
  • Połowę masy bananowej wyłożyć na 1 część biszkopta i wstawić do lodówki do stężenia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
  • Do pozostałej przestygniętej masy bananowej dodać połowę ubitej śmietanki i wymieszać do połączenia. Wyłożyć na ciasto.
  • Całość przykryć drugim blatem biszkopta i wyłożyć pozostałą ubitą śmietanę. Wierzch posypać posypką czekoladową.
  • Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.


ciasto z masą bananową
ciasto bananowe


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

7 − 7 =