Domowa Tarta z Malinami



Tarta z malinami to domowy wypiek, który zachęca nie tylko ciekawym wyglądem, ale także smakiem. Kruchy spód z dodatkiem puszystej masy i owoców to prawdziwy raj dla podniebienia.

Mając smak na domową tartę, nie musimy się ograniczać do tego, że odpowiednią porą na jej upieczenie jest lato, ponieważ wówczas mamy łatwiejszy dostęp do owoców. Tartę można także przygotować z mrożonych malin, truskawek czy borówek. Owszem w sezonie letnim dużo częściej pieczemy domową tartę, ale zimą również pojawia się w naszym domu.

Tartę możemy przygotować w dwóch wersjach, na słodko i na słono. Tym razem również poszłam w kierunku deserów i przygotowałam pyszną tartę z malinami. W sezonie letnim sięgam oczywiście po świeże maliny, kiedy jednak nie mam do nich dostępu, idealną opcją będą mrożone.

Tarta z mrożonymi malinami jest równie smaczna, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, który dla Was przygotowałam. Jest bardzo krucha, puszysta, wręcz rozpływająca się w ustach. Zachwyciła nie jednego gościa w naszym domu.



Tartę możecie przygotować z dodatkiem dowolnych, mrożonych owoców, ja najczęściej sięgam po maliny i truskawki.

PRZEPIS NA TATRĘ Z MALINAMI

Składniki

Ciasto:

*Foremka w przepisie ma 27 cm średnicy

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g masła

Owocowa masa:

  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (20g)
  • 200 ml mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g mrożonych malin
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 40 g migdałów


Przygotowanie:

  • Mrożone maliny wyjmuje z zamrażarki 20 minut wcześniej.
  • Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-17 minut.
  • Białka ubijamy na pianę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
  • Budyń przygotowujemy w 200 ml mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny budyń miksujemy, by łatwiej się wymieszał z owocami.
  • Owoce mieszamy z łyżka maki ziemniaczanej.
  • Owoce delikatnie mieszamy z ubitą pianą, budyniem, przekładamy na upieczony spód.


  • 1/4 pozostałego ciasta ścieramy na tarce, tworząc kruszonkę. Na wierzchu umieszczamy migdały.
  • Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na 25 minut, 180 stopni.


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *