Przepis na Domowe Pierniczki Świąteczne



Pierniczki to najpopularniejsze świąteczne wypieki, które nie dość, że świetnie smakują, to dodatkowo pięknie dekorują choinkę.

Nie wyobrażam sobie świąt bez świątecznych pierników przygotowywanych w domu, całą rodziną. W naszym domu to coroczna tradycja, którą rozpoczynamy czas przygotowań do świąt. Zazwyczaj bierzemy się za pieczenie już w drugiej połowie listopada. Zapach, jaki roznosi się po całym domu, podczas pieczenia świątecznych pierniczków jest nie do opisania.

Świąteczne pierniki to obowiązkowy wypiek na święta w każdym domu, szczególnie tym, w którym mieszkają dzieci. Cały proces przygotowania pierników to dla nich prawdziwa frajda i świetna zabawa. Wspólne pieczenie świątecznych pierników to miło spędzony czas, a także tradycja, która przypomina nam, że do świąt zostało już niewiele czasu.

Sekret idealnych pierników świątecznych to odpowiedni dobór proporcji i składników, które sprawiają, że pierniczki są mięciutkie, smaczne i śliczne.



Przepis na pierniki świąteczne jest bardzo łatwy, ale musimy zwrócić uwagę na kilka szczegółów, aby wyszły one smaczne, pachnące i nietwarde. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pierniczki, zapraszam do wypróbowania mojej receptury, ponieważ są one naprawdę smaczne.

Aby delektować się smakiem pysznych pierniczków w święta, należy je upiec nieco wcześniej, aby zdążyły poleżakować w pudełku. A Wy, kiedy zabieracie się za pieczenie pierników?

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na świąteczne pierniczki.

PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Pierniczki Świąteczne (porcja na ok 80 sztuk) 

Składniki

  • 150 g masła
  • 250 g naturalnego miodu
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 800 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g przyprawy do piernika (2 opakowania)


Wykonanie

  • Masło roztopić, dodać do niego cukier, miód i przyprawę. Wymieszać składniki, cukier nie musi się całkowicie roztopić. Garnuszek odstawić do ostygnięcia.
  • Do mąki rozmieszanej z sodą dodać ostygniętą masę, jajka i zagnieść ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 0,4-0,5 cm. Foremkami wycinać pierniczki. Gotowe pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem.
  • Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-13 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.