Napoleonka na Herbatnikach Bez Pieczenia



Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne! Sama często je przygotowuję w swoim domu, szczególnie w przypadku niespodziewanych gości, lub gdy po prostu najdzie mnie ochota na coś słodkiego.

Napoleonka na herbatnikach to jedno z wielu smacznych ciast bez pieczenia, która z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych słodkości. Posmakuje szczególnie tym, któryż uwielbiają budyniowo-maślane kremy.

Napoleonka na herbatnikach składa się z masy budyniowo-maślanej i jak sama nazwa mówi z herbatników. Tutaj możecie poeksperymentować i wybrać swoje ulubione ciasteczka herbaciane. Ja za każdym razem wybieram inne. Tym razem pokusiłam się o kakaowe. Fajnie odbijają się od jasnej masy i dodatkowo świetnie smakują. Możecie także użyć tradycyjnych jasnych herbatników. Ciasto napoleonka możecie także przygotować z ciastem francuskim, którym można zastąpić herbatniki. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i nasza napoleonka będzie równie szybka w przygotowaniu, jak ta na herbatnikach.



Najważniejszym składnikiem napoleonki jest oczywiście masa kremowo – budyniowa, bo to ona gra główną rolę w tym cieście, nadając mu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Masa do napoleonki najlepiej smakuje z dodatkiem budyniu śmietankowego lub waniliowego, ja wybrałam śmietankowy.

Napoleonka bez pieczenia to ciasto, które można przygotować w zaledwie 20 minut. Dlatego też będzie idealnym wyborem dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a także idealnym wyjściem awaryjnym w przypadku niezapowiedzianych gości, czy wizyty teściowej 🙂

Zapraszamy serdecznie do wypróbowania naszego przepisu na pyszną napoleonkę bez pieczenia. Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowała!



NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki:

*na tradycyjną blachę

Krem:

  • 1200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników – u mnie kakaowe

Przygotowanie:

  • Około 3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszać budynie i mąkę.
  • Gdy mleko będzie się gotować, należy wlać masę budyniową i gotować do czasu aż masa zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przestudzony budy rozbić mikserem, miksując kilka minut.


  • Masło utrzeć, a następnie ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników.
  • Na ciastka wyłożyć gotową masę, przykryć herbatnikami.
  • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.




Kochani, jeśli pokusicie się o przygotowanie domowej napoleonki z naszego przepisu koniecznie pochwalcie się swoimi zdjęciami.

Zachęcamy także do dodawania swoich przepisów na naszego bloga. Możecie to zrobić w zakładce DODAJ PRZEPIS

13 komentarze

    • około 900 ml 😀 Ja zazwyczaj zostawiam szklankę mleka i w niej rozpuszczam budyń a resztę zagotowuję 🙂

  1. A po co ta mąka…? Proponuję ją pominąć. Masło dodać do mleka niech się rozpuści. Nie ma potrzeby go ucierać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.