Wielkanocna babka z czekoladą

Babka wielkanocna to wypiek, który powinien obowiązkowo pojawić się na każdym wielkanocnym stole. To taka tradycja świąteczna, o której należy pamiętać.



Cudowna i super smaczna babka wielkanocna z czekoladą. Ten przepis jest niezastąpiony! Babka jest bardzo szybka w przygotowaniu, a w dodatku super smakuje i zawsze wychodzi. Długo zachowuje swoją świeżość i pięknie wygląda.

Babka wielkanocna z czekoladą pięknie prezentuje się na stole, pośród innych ciasta wielkanocnych. Za każdym razem możemy upiec ją w innej formie, dzięki czemu będzie wyglądać inaczej, ale zachowa swój cudowny smak. Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach jak ją przygotować. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni jej smakiem.

Zapraszam także na pyszne przepisy na ciasta wielkanocne 🙂

WIELKANOCNA BABKA Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 200 g maślanki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 50 g czekolady 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo: masło i bułka tarta do natłuszczenia foremki 



Wykonanie

  • Jajka wbijamy do miski i ubijamy za pomocą miksera. Gdy otrzymamy puszystą masę, należy stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać na wysokich obrotach.
  • Kolejno do masy dodajemy maślankę i olej delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę i ponownie mieszamy.
  • Czekoladę kroimy w kosteczkę i wsypujemy do masy.
  • Foremkę na babkę wielkanocną natłuszczamy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą.
  • Masę na babkę przekładamy do foremki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

osiemnaście − 14 =