
Wielkanocna babka szpinakowa – zielona magia na Świątecznym stole
Babka szpinakowa to pyszne i efektowne ciasto szpinakowe, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Jeśli szukacie przepisu na ciasto, które zaskoczy Was swoim smakiem, jak i wyglądem, to babka szpinakowa jest strzałem w dziesiątkę! Jej intensywnie zielony kolor sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat świąt Wielkanocnych. Kolor babki pochodzi z naturalnego składnika – szpinaku, który nadaje jej nie tylko pięknej barwy, ale także delikatnej wilgotności.
Ta babka szpinakowa to idealny wypiek na Wielkanoc, ale także wiosenne przyjęcia, czy po prostu do popołudniowej kawy. Smak szpinaku jest tu praktycznie niewyczuwalny, a całość smakuje jak klasyczna, puszysta i wilgotna babka z lekką nutą cytrusową.
BABKA SZPINAKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 ml oleju
- sok i skórka z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier
- 100 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki
Wykonanie
- Do wysokiego naczynia przełożyć szpinak i wlać olej. Zblendować na papkę.
- Do miski przełożyć jajka, dodać szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i razem ubić na jasną i puszystą masę. Po koniec miksowania dodać startą na tarce skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny i szpinak. Miksować na małych obrotach do połączenia.
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy 12×21 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia.
- Sok z cytryny wymieszać z przesianym cukrem pudrem. Otrzymanym lukrem udekorować ciasto.


