Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

ślimaczki ciasta francuskiego z pieczarkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to szybka i smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy, domówki czy inne przyjęcia organizowane w domu.



Takie ślimaczki z ciasta francuskiego możemy także zabrać ze sobą do pracy, czy zapakować dzieciakom do szkoły na drugie śniadanie.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami jest banalnie prosty, a całą przekąskę można przygotować w kilka minut. Wystarczy zakupić gotowe ciasto francuskie i przygotować farsz. Następnie zawinąć roladę i pokroić na mniejsze kawałki. Kolejno zapiec i ślimaczki gotowe. Smakują świetnie na ciepło jak i na zimno. Można je serwować solo lub z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego.

Polecam Wam wypróbować także inne smaczne przekąski z ciasta francuskiego, jak na przykład:

PRZEPIS NA ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła


Wykonanie

  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć na rumiano.
  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do cebuli. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do farszu. Całość dokładni wymieszać.
  • Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Wyłożyć na niego przygotowany farsz, rozsmarować na całej powierzchni.
  • Całość zawinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na kawałki o grubości około 1 cm.
  • Ślimaczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut, grzanie góra-dół.


roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.