Makowa choinka

Makowa choinka

Makowa choinka to świetny pomysł na smaczny i efektowny makowiec, idealny na świąteczny stół. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a sama choinka makowa wygląda cudownie i co najważniejsze świetnie smakuje.



Ta pięknie wyglądająca choinka makowa z ciasta francuskiego jest naprawdę łatwa do zrobienia, ponieważ składa się z 2 składników. Ciasta francuskiego oraz masy makowej. Oba produkty zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto. Taka choinka z pewnością podkreśli świąteczny klima w Waszych domach.

MAKOWA CHOINKA – PRZEPIS

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 400 g masy makowej

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • cukier puder do dekoracji


Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Składamy na pół i wycinamy trójkąt przy pomocy linijki. Dzięki złożeniu ciasta na pół otrzymamy dwa równe trójkąty.
  • Ze ścinków, które nam zostaną, wycinamy dwa równie prostokąty, które będą pniem choinki.
  • Jeden z trójkątów kładziemy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przyklejając do niego pień. Na ciasto wykładamy masę makową. Dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.
  • Na rozmasowaną masę wykładamy drugi trójkąt oraz dokładamy pień. Delikatnie dociskamy.
  • Za pomocą linijki lub trzonka drewnianej łyżki zaznaczamy miejsce, które będzie pionowym pniem choinki i będzie nam trzymać całą jej konstrukcję.
  • Nożem nacinamy gałęzie, które następnie zwijamy kolejno w ruloniki.
  • Gotową choinkę smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  • Po ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem i innymi dodatkami, które mamy pod ręką. Mogą to być kolorowe cukierki, żurawina, migdały.


Makowa choinka
Makowa choinka
Makowa choinka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.