Biały blok czekoladowy z bakaliami to pomysł na prosty i smaczny deser na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek, lub jako prosta przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty.
Biały blok czekoladowy jest nieco bardziej słodszy niż ciemny z dodatkiem kakao. Jeden kawałek spokojnie wystarczy na zaspokojenie głodu słodyczowego, a nawet potrafi nieco nasycić.
Przepis na biały blok czekoladowy z dodatkiem bakalli jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wiele pracy. Składniki są proste i niedrogie. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, biały blok czekoladowy z bakaliami będzie idealnym wyborem.
BIAŁY BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI PRZEPIS
Składniki
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 kostka masła
- 100 g cukru
- 1/2 sklanki mleka
Dodatkowo
- 20 herbatników kakaowych
- dowolne migdały (orzechy, rodzynki, daktyle)
Przygotowanie
1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy mleko i cukier. Całość mieszamy do połączenia składników.
2. Rondel z zawartością ściągamy z ognia i intensywnie mieszając trzepaczką, stopniowo dodajemy mleko w proszku. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji.
3. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie.
4. Tak przygotowaną masę owijamy w folię spożywczą i tworzymy wałek. Końce zakręcamy i związujemy.
5. Blok wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.
6. Po schłodzeniu deser rozwijamy z foli i kroimy na plastry.