Pyszne burgery z delikatnym mięsem z indyka to idealna alternatywa dla tradycyjnych burgerów.
Te lekkie i soczyste burgery z mięsem z indyka sprawdzą się zawsze i wszędzie. Z pewnością posmakują dorosłym, jak i dzieciom. Przygotowanie domowych burgerów nie zajmie Wam dużo czasu, a radość z ich jedzenia jest nie do opisania.
Domowe burgery to idealny pomysł na obiad, kolację, a także poczęstunek podczas spotkania ze znajomymi.
Wcale nie musimy wychodzić z domu, by zjeść smacznego burgera, ponieważ możemy go przygotować sami.
Składniki na mięso (4 porcje):
- mielone mięso z fileta z indyka – 400g
- cukinia starta na grubych oczkach 400g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- marchewka
- jajko – 1 sztuka
- płatki owsiane – 2 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, kurkuma, bazylia
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić aż puści soki. Po upływie czasu odcisnąć cukinię.
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszać. Uformować 4 okrągłe spłaszczone placki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Przepis na bułeczki znajdziecie tutaj: Domowe Bułeczki z Czarnuszką
Kolejność warstw burgera:
- dolna cześć bułki,
- musztarda rosyjska – łyżeczka,
- plaster sera wędzonego,
- sałata,
- pomidor,
- mięso,
- ogórek konserwowy,
- ketchup,
- górna część bułki.