Burgery z Mięsem z Indyka i Cukinią



Pyszne burgery z delikatnym mięsem z indyka to idealna alternatywa dla tradycyjnych burgerów.

Te lekkie i soczyste burgery z mięsem z indyka sprawdzą się zawsze i wszędzie. Z pewnością posmakują dorosłym, jak i dzieciom. Przygotowanie domowych burgerów nie zajmie Wam dużo czasu, a radość z ich jedzenia jest nie do opisania.

Domowe burgery to idealny pomysł na obiad, kolację, a także poczęstunek podczas spotkania ze znajomymi.

Wcale nie musimy wychodzić z domu, by zjeść smacznego burgera, ponieważ możemy go przygotować sami.



Składniki na mięso (4 porcje):

  • mielone mięso z fileta z indyka – 400g 
  • cukinia starta na grubych oczkach 400g 
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchewka 
  • jajko – 1 sztuka
  • płatki owsiane –  2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, kurkuma, bazylia 

Przygotowanie:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić aż puści soki. Po upływie czasu odcisnąć cukinię.
  • Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


  • Wszystkie składniki wymieszać. Uformować 4 okrągłe spłaszczone placki. 
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni. 

Kolejność warstw burgera:

  • dolna cześć bułki,
  • musztarda rosyjska – łyżeczka,
  • plaster sera wędzonego,
  • sałata,
  • pomidor,
  • mięso,
  • ogórek konserwowy,
  • ketchup,
  • górna część bułki.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − 17 =