Ciasto Ucierane z Powidłem Jabłkowym



Ciasto ucierane zwane także jako ciasto piaskowe to jedno z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu wypieków.  Jest ono bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach, Najlepiej smakuje z dodatkiem powidła lub owoców. 

Ciasto ucierane to najłatwiejszy na świecie wypiek, który zawsze wychodzi. Poradzą sobie z nim nawet Ci, którzy będą piekły pierwsze ciasto w swoim życiu. 

W naszym domu ciasto ucierane przygotowywane jest bardzo często. Tym razem przygotowaliśmy pyszne ciasto ucierane z powidłem jabłkowym. Smakuje obłędnie, sprawdźcie sami!



PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z POWIDŁEM JABŁKOWYM

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • dżem jabłkowy 400g

Wykonanie:

  • Ze wszystkich składników, prócz dżemu zagnieść ciasto.
  • Podzielić je na 2 części (stosunek 2:3).
  • Mniejszą cześć ciasta wstawić do lodówki.


  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wymiar 20×20).
  • Większą część ciasta wyłożyć na dno blachy, na to wysmarować dżem. Na wierzch przy pomocy tarki utrzeć kruszonkę z mniejszej części ciasta.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.