Placki z dyni

Placki z dyni


Dynia to roślina, która już od bardzo dawna znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, przekąsek i wypieków. Z pewnością wiele z Was miało okazje przygotowywać w swoim domu krem z dyni, czy też ciasto dyniowe, które Wam gorąco polecam.

Tym razem przygotowałam pyszne placki z dyni, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Jestem pewna, że wiele z Was także miało okazję je jeść wiele lat temu. Te bardzo smaczne placuszki można przygotować w bardzo łatwy sposób. Do ich przygotowania używamy surowej dyni, wystarczy zetrzeć ją na tarce. Nie potrzebujemy także miksera czy innych kuchennych urządzeń.

Te puszyste i słodkie placuszki z dyni z pewnością podbiją Wasze serca. A szczególnie maluchy będą zachwycone ich smakiem. Dzieciaki uwielbiają takie dania. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne placki z dyni, które z pewnością zagoszczą w Waszym menu na długo.

PRZEPIS NA PLACKI Z DYNI



Składniki

  • 200 g drobno startej dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Dynię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć do miski.
  • Dodać jogurt naturalny, jajka i cukier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej.
  • Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia.
  • Suche składniki dodać do mokrych, całość delikatnie wymieszać.
  • Na patelnię wylać odrobinę oleju, poczekać aż się rozgrzeje.
  • Na odpowiednio rozgrzaną patelnię wykładać po ok. 2 łyżki ciasta na jednego placuszka.
  • Placki smażyć na średniej mocy palnika przez około 2 minuty na każdą stronę, do zarumienienia.


placki z dyni
Placki z dyni przepis
słodkie placki z dyni
słodkie placki z dyni przepis
przepis na słodkie placki z dyni


Placki z dyni

Te pyszne i puszyste placki z dyni to jedno z obowiązkowych dań w okresie jesiennym. To właśnie w tym czasie najczęściej przygotowujemy różnego rodzaju dania i przekąski z dyni. Nic dziwnego, wówczas w naszym kraju mamy sezon dyniowy. Jaką dynię wybrać do placków z dyni? Najlepszym wyborem będzie dynia Muscat. Ma ona intensywną pomarańczową barwę i jest najsłodsza. Możecie postawić także na dynię piżmową Hokkaido.

Placki dyniowe

Te wyjątkowe, słodkie placki z dyni będą idealnym wyborem na śniadanie, obiad czy też kolację. Świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru, ulubionego dżemy czy kremu czekoladowego. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i będą idealną alternatywą dla tradycyjnych racuchów.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziesięć + siedem =