Carpaccio z buraka – potrzebujemy tak niewiele składników, by przygotować tę pyszną przystawkę.
Carpaccio to bardzo słynne i dobrze znane na całym świecie danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Tam, carpaccio przygotowuje się z surowej wołowiny. Danie to zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, na przykład z buraka.
Carpaccio z buraka podaję zazwyczaj z dodatkiem rukoli, sera mozzarella i słonecznika. Dodatek to pyszny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Carpaccio z buraka smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Carpaccio z buraka bardzo często serwuję, kiedy odwiedzają mnie znajomi czy rodzina. To bardzo smaczna, elegancka i cudownie wyglądająca przystawka, która posmakuje każdemu.
Jak przygotować carpaccio z buraka? – zobaczcie jakie to proste!
PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA
Składniki
- 2 buraki czerwone
- garść rukoli
- 1 kulka mozarella
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- garść ziaren słonecznika
Wykonanie
- Buraczki porządnie umyć, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować.
- Gotować pod przykryciem do uzyskania miękkości, ok. 60-80 minut. Pamiętajcie jednak, że czas gotowania zależy od wielkości buraków, dlatego warto, co jakiś czas kontrolować ich miękkość.
- Po ugotowaniu buraczki odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Przestygnięte buraczki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
- Na talerzu ułożyć rukolę, a na niej plasterki buraków do okoła talerza.
- Mozarellę również pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.
- Całość posypać ziarnami słonecznika.
- W szklance wymieszać oliwę z płynnym miodem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Carpaccio z buraka przed podaniem polać powstałym sosem.