Chleb w jajku przywołuje u mnie wiele wspomnień z dzieciństwa. Zapewne wiele z Was także pamięta to danie z czasów młodości. Chleb maczany w jajku zazwyczaj jadłam na śniadanie lub kolację. Był to jeden z moich ulubionych posiłków.
Tym razem naszło mnie na wspominki i postanowiłam przygotować właśnie chleb w jajku na kolację. Tradycyjny biały chleb maczany w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i smażony na patelni. Uwielbiam takie proste przysmaki, a Wy? Macie ochotę na dawkę wspomnień? A może także przygotowujecie ten posiłek w swoich domach?
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na chleb w jajku, który smakuje obłędnie! Na pewno posmakuje Waszym dzieciakom, a u Was przywoła miłe wspomnienia.
PRZEPIS NA CHLEB MACZANY W JAJKU
Składniki
- 3 kromki chleba
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka masła
Przygotowanie
- Jajka wbijamy do talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pieprz i sól.
- Patelnie rozgrzewamy z odrobiną masła.
- Kromki chleba po kolei maczamy z obu stron w jaku i kładziemy na rozgrzanej patelni.
- Smażymy na średniej mocy palnika z obu stron.
Kocham taki chlebek <3 To smak dzieciństwa
Uwielbiam robię do dzisiaj. I jeszcze zupa mleczna (zacierki) pycha