Domowy chrzan wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jest on idealnym dodatkiem do wędlin i innych świątecznych przekąsek.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki przepis na pyszny, domowy chrzan, idealny na święta i nie tylko. Co najważniejsze można go przygotować w bardzo łatwy sposób. Korzeń chrzanu jest dużo bardziej aromatyczny, a w połączeniu ze śmietaną i innymi dodatkami smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszny i domowy chrzan wielkanocny. W moim domu to tradycja i każdy bardzo chętnie po niego sięga, ponieważ jest naprawdę smaczny.
PRZEPIS NA CHRZAN WIELKANOCNY
Składniki
- 2 korzenie świeżego chrzanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
- Korzenie chrzanu obieramy przy użyciu obieraczki do warzyw. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do zimnej wodny na godzinę. Spowoduje to, że podczas tarcza chrzanu nasze oczy będą mniej łzawić, a dodatkowo chrzan zachowa lądy, biały kolor.
- Chrzan ścieramy na karce o najmniejszych oczkach.
- Do startego chrzanu dodajemy sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- Do powstałej mieszanki dodajemy 2 łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu. Można dodać więcej, jeśli chcecie aby chrzan był mniej ostry.