
Sałatka z kurczakiem, rukolą i fetą to świetna propozycja na szybki, a jednocześnie sycący posiłek. Połączenie delikatnego kurczaka, aromatycznych suszonych pomidorów, chrupiących ziaren słonecznika i słonego sera feta sprawia, że sałatka smakuje naprawdę wyjątkowo i dodatkowo prezentuje się bardzo efektownie. To idealna sałatka równie na lunch do pracy, na kolację, a także jako przekąska na imprezę czy spotkanie ze znajomymi.
Bazą tej sałatki jest makaron penne, który doskonale komponuje się z soczystymi kawałkami kurczaka. Świeża rukola dodaje wyrazistego smaku, a słonecznik przyjemnie chrupie przy każdym kęsie. Całość dopełnia delikatny sos na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Dzięki tym wszystkim składnikom sałatka jest nie tylko pełna smaku, ale też zdrowa i pełnowartościowa.
Przygotowanie sałatki z makaronem, kurczakiem i rukolą zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy podsmażyć kurczaka, ugotować makaron, pokroić składniki i wymieszać je z prostym i delikatnym dressingiem. Przepis jest idealny dla osób, które szukają szybkich i sprawdzonych rozwiązań w kuchni.
Sałatka z kurczakiem, rukolą i fetą to pyszne, lekkie, a zarazem sycące danie, które z pewnością podbije serca domowników i gości. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się, jak świetnie smakuje połączenie kurczaka, rukoli i fety.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, RUKOLĄ I FETĄ – PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu penne
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g rukoli
- 100 g sera feta
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć do momentu, aż nabierze złocistego koloru.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
- Ser feta pokroić w kosteczkę.
- Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Oliwę, sok z cytryny oraz miód wymieszać ze sobą tworząc sos.
- Do miski przełożyć rukolę oraz pozostałe przygotowane składniki, dodać sos i delikatnie wymieszać.








