Borówkowa chwila to przepyszne, nie za słodkie ciasto biszkoptowe przełożone pysznymi masami i owocami, które skradnie serce każdego łasucha. Ciasto nie tylko świetnie się prezentuje, ale także doskonale smakuje. Idealnie sprawdzi się na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych.
Ciasto borówkowa chwila jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i gwarantuję, że wypiek uda się każdemu. Ciasto ma piękne kolory i jest idealne na lato. Zaspokoi pragnienie na słodkie i zachwyci swoim smakiem każdego kto go spróbuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto z borówkami!
CIASTO BORÓWKOWA CHWILA PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: blaszka 24×24 cm
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 140 g cukru
- 140 g mąki
- szczypta soli
Masa I
- 450 g serka homogenizowanego truskawkowego
- 400 g jogurtu truskawkowego
- 1 łyżka żelatyny + 60 ml wody
Masa II
- 450 g serka homogenizowanego waniliowego
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + 60 ml wody
Dodatkowo
- ok. 300 g borówek
- 2 galaretki porzeczkowe
- 700 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, na końcu żółtka. W ostatnim kroku dodajemy przesianą mąkę i całość mieszamy szpatułką do połączenia.
- Masę przekładamy na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 20 minut.
Masa I
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski przekładamy serki homogenizowane oraz jogurt truskawkowy. Miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę.
- Masę wykładamy na przestudzony biszkopt i całość wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Masa II
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
- Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy serek homogenizowany waniliowy.
- Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę.
- Masę wykładamy na ciasto i całość ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do lekkiego stężenia.
Warstwa z galaretką
- Galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Na wierzchu ciasta układamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką.
- Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Poniżej mam dla was dodatkowo krótki filmik, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować ciasto borówkowa chwila.