Ciasto borówkowa chwila

ciasto borówkowa chwila

Borówkowa chwila to przepyszne, nie za słodkie ciasto biszkoptowe przełożone pysznymi masami i owocami, które skradnie serce każdego łasucha. Ciasto nie tylko świetnie się prezentuje, ale także doskonale smakuje. Idealnie sprawdzi się na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych.



Ciasto borówkowa chwila jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i gwarantuję, że wypiek uda się każdemu. Ciasto ma piękne kolory i jest idealne na lato. Zaspokoi pragnienie na słodkie i zachwyci swoim smakiem każdego kto go spróbuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto z borówkami!

CIASTO BORÓWKOWA CHWILA PRZEPIS

Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: blaszka 24×24 cm

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 140 g cukru
  • 140 g mąki
  • szczypta soli

Masa I

  • 450 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 400 g jogurtu truskawkowego
  • 1 łyżka żelatyny + 60 ml wody

Masa II

  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny + 60 ml wody

Dodatkowo

  • ok. 300 g borówek
  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 700 ml wody


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, na końcu żółtka. W ostatnim kroku dodajemy przesianą mąkę i całość mieszamy szpatułką do połączenia.
  • Masę przekładamy na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 20 minut.

Masa I

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Do miski przekładamy serki homogenizowane oraz jogurt truskawkowy. Miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę.
  • Masę wykładamy na przestudzony biszkopt i całość wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Masa II

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
  • Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy serek homogenizowany waniliowy.
  • Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę.
  • Masę wykładamy na ciasto i całość ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do lekkiego stężenia.

Warstwa z galaretką

  • Galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na wierzchu ciasta układamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką.
  • Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.


ciasto z borówkaim
ciasto z borówkami i galaretką


Poniżej mam dla was dodatkowo krótki filmik, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować ciasto borówkowa chwila.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × dwa =