Ciasto Delicja to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem każdemu dobrze znanych ciasteczek w czekoladzie o nazwie Delicja. Ich dodatek w cieście sprawia, że smakuje ono wyjątkowo. Dodatkowo, by przełamać słodycz ciastek, namoczyłam je w kawie, co było strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu całe ciasto ma fajny kawowy posmak.
Ciasto delicja to idealny wypiek na święta, a także inne okazje, jakie nadarzają nam się w ciągu roku. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a niezbędne składniki zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
CIASTO DELICJA – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
POLEWA
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady deserowej
DODATKOWO
- 16 delicji
- 1 filiżanka mocnej kawy
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania szklistej, puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy proszek do pieczeni, mieszamy.
- Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszystą masę. Cukier puder mieszamy z śmietan-fixem. Dodajemy partiami do masy. Gotową masę dzielimy na dwie części.
- Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy. Następnie ciastka delicje moczymy w kawie i wykładamy na masę śmietankową. Kiedy wszystkie delicje będą już wyłożone na ciasto, wykładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta, delikatnie dociskając.
- Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą polewą dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub białą posypką czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.