Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem każdemu dobrze znanych ciasteczek w czekoladzie o nazwie Delicja. Ich dodatek w cieście sprawia, że smakuje ono wyjątkowo. Dodatkowo, by przełamać słodycz ciastek, namoczyłam je w kawie, co było strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu całe ciasto ma fajny kawowy posmak.



Ciasto delicja to idealny wypiek na święta, a także inne okazje, jakie nadarzają nam się w ciągu roku. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a niezbędne składniki zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

CIASTO DELICJA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

POLEWA

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej

DODATKOWO

  • 16 delicji
  • 1 filiżanka mocnej kawy


Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania szklistej, puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy proszek do pieczeni, mieszamy.
  • Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszystą masę. Cukier puder mieszamy z śmietan-fixem. Dodajemy partiami do masy. Gotową masę dzielimy na dwie części.
  • Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy. Następnie ciastka delicje moczymy w kawie i wykładamy na masę śmietankową. Kiedy wszystkie delicje będą już wyłożone na ciasto, wykładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta, delikatnie dociskając.
  • Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą polewą dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub białą posypką czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Delicja
Ciasto Delicja
Ciasto Delicja
Ciasto Delicja


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

piętnaście − czternaście =