Ciasto deserowe

Ciasto deserowe


Ciasto deserowe to bardzo świetny smakołyk, który nie wymaga pieczenia. Składa się ze spodu herbatnikowego, kremu śmietankowego, kremu z czekoladą oraz biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto wykończone jest polewą czekoladową, która idealnie podkreśla jego smak! 🙂

Jeśli macie ochotę na szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, ten przepis będzie idealnym wyborem! Smacznego!

CIASTO DESEROWE – PRZEPIS

Składniki

  • 12 herbatników
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody
  • ok. 20 biszkoptów podłużnych
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 200 ml kawy do namoczenia biszkoptów

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 30 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Na spód formy 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników i posmarować je dżemem porzeczkowym.
  • Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w mikrofali lub na
    parze. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać startą na tarce czekoladę, wymieszać. 
  • Do obu mas wlać po połowie żelatyny. Wlewać żelatynę należy cienką strużką, jednocześnie energicznie mieszając masę rózgą kuchenną. 
  • Na dżem porzeczkowy wyłożyć masę śmietankową. 
  • Na masę wyłożyć biszkopty, które wcześniej należy kolejno moczyć w kawie. 
  • Na biszkopty wyłożyć krem z czekoladą, a na nim ułożyć biszkopty, namoczone wcześniej w kawie.
  • Polewa: czekoladę połączyć w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Gotową polewę wyłożyć na ciasto. 


Ciasto deserowe przepis
Ciasto deserowe bez pieczenia
Przepis na ciasto deserowe


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

4 × cztery =