Ciasto deserowe to bardzo świetny smakołyk, który nie wymaga pieczenia. Składa się ze spodu herbatnikowego, kremu śmietankowego, kremu z czekoladą oraz biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto wykończone jest polewą czekoladową, która idealnie podkreśla jego smak! 🙂
Jeśli macie ochotę na szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, ten przepis będzie idealnym wyborem! Smacznego!
CIASTO DESEROWE – PRZEPIS
Składniki
- 12 herbatników
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
- ok. 20 biszkoptów podłużnych
- 50 g czekolady mlecznej
- 200 ml kawy do namoczenia biszkoptów
Polewa
- 50 g czekolady mlecznej
- 30 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Na spód formy 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników i posmarować je dżemem porzeczkowym.
- Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w mikrofali lub na
parze. - Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać startą na tarce czekoladę, wymieszać.
- Do obu mas wlać po połowie żelatyny. Wlewać żelatynę należy cienką strużką, jednocześnie energicznie mieszając masę rózgą kuchenną.
- Na dżem porzeczkowy wyłożyć masę śmietankową.
- Na masę wyłożyć biszkopty, które wcześniej należy kolejno moczyć w kawie.
- Na biszkopty wyłożyć krem z czekoladą, a na nim ułożyć biszkopty, namoczone wcześniej w kawie.
- Polewa: czekoladę połączyć w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.