Ciasto deserowe

Ciasto deserowe


Ciasto deserowe to bardzo świetny smakołyk, który nie wymaga pieczenia. Składa się ze spodu herbatnikowego, kremu śmietankowego, kremu z czekoladą oraz biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto wykończone jest polewą czekoladową, która idealnie podkreśla jego smak! 🙂

Jeśli macie ochotę na szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, ten przepis będzie idealnym wyborem! Smacznego!

CIASTO DESEROWE – PRZEPIS

Składniki

  • 12 herbatników
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody
  • ok. 20 biszkoptów podłużnych
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 200 ml kawy do namoczenia biszkoptów

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 30 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Na spód formy 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników i posmarować je dżemem porzeczkowym.
  • Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w mikrofali lub na
    parze. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać startą na tarce czekoladę, wymieszać. 
  • Do obu mas wlać po połowie żelatyny. Wlewać żelatynę należy cienką strużką, jednocześnie energicznie mieszając masę rózgą kuchenną. 
  • Na dżem porzeczkowy wyłożyć masę śmietankową. 
  • Na masę wyłożyć biszkopty, które wcześniej należy kolejno moczyć w kawie. 
  • Na biszkopty wyłożyć krem z czekoladą, a na nim ułożyć biszkopty, namoczone wcześniej w kawie.
  • Polewa: czekoladę połączyć w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Gotową polewę wyłożyć na ciasto. 


Ciasto deserowe przepis
Ciasto deserowe bez pieczenia
Przepis na ciasto deserowe


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 + cztery =