Ciasto Espresso to doskonała propozycja dla kawoszy, którzy w słodyczach szukają smaku i zapachu ulubionego napoju. Ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne i pięknie prezentuje się na stole. Ponadto ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, więc każdy bez problemu poradzi sobie z jego wykonaniem.
Ciasto Espresso wyróżnia się interesującym smakiem i wyglądem. Delikatny, kakaowy biszkopt przełożony puszystym kremem śmietankowym, warstwą biszkoptów zanurzonych w espresso oraz warstwą kwaśnego dżemu dla przełamania słodyczy to kombinacja, która oczaruje każdego wielbiciela słodkości, a szczególnie miłośników mocnej kawy.
CIASTO ESPRESSO PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej
- 5 jajek (rozmiar L)
- 30 g kakao
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Bita śmietana
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego
- 250 ml Espresso
- kakao do posypania
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu i przestudzeniu, biszkopt podzielić na 2 blaty.
Masa śmietankowa
- W misce umieścić śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość wymieszać przy pomocy miksera do uzyskania gęstego kremu.
- 1/2 masy śmietankowej wyłożyć na połowę biszkopta.
- Biszkopty namoczyć w espresso i ułożyć na masie.
- Wyłożyć pozostałą część masy śmietankowej i całość przykryć drugim blatem ciasta.
Bita śmietana
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyć bitą śmietanę.
- Następnie wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w espresso.
- Wierzch ciasta posypać kakao.
- Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z procesu przygotowywania tego pysznego ciasta. Mamy nadzieję, że wypróbujecie przepis przy najbliższej okazji.