Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to fajna propozycja na obiad jednogarnkowy. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty i uniwersalny, dlatego też z pewnością posmakuje każdemu.
Ta zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to super pomysł na obiad na dwa dni. Fajnie smakuje nawet po odgrzaniu! W jej skład wchodzi mięso oraz makaron w towarzystwie warzyw i sera mozzarella. Dzięki tym składnikom po zjedzeniu takiej zapiekanki na pewno nikt nie będzie głodny.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym podczas pieczenia pachnie znakomicie i przywołuje domowników na obiad. Zazwyczaj szykuję większą porcję na dwa dni, by kolejnego dnia móc ją tylko odgrzać. Polecam taki sposób, bo zaoszczędza sporo czasu. A tymczasem zostawiam Was z przepisem, smacznego!
ZAPIEKANKA FAMILIJNA – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 150 g makaronu
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory malinowe
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę. Wykładamy na patelnię z duszącą się cebulą. Całość razem podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron, następnie mięso mielone, pieczarki z cebulą oraz pokrojone pomidory. Wierzch zapiekanki posypujemy ziołami prowasalskimi i posypujemy tartą mozzarellą.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, do zarumienienia się sera.
pyszne