Buraki i kozi ser to idealne połączenie. Duet ten zaserwowany na cieście francuskim smakuje naprawdę obłędnie! Francuskie przekąski z kozim serem i burakiem w towarzystwie orzechów oraz świeżej rukoli to świetna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, rodzinne spotkania i inne okazje.
Ciasto francuskie z buraczkami i serem kozim to przekąska, którą robi się naprawdę bardzo szybko. Proces przygotowania to dosłownie 5 minut + 15 minut pieczenia w piekarniku. Całą przekąskę można przygotować w dosłownie 20 minut. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, smacznego!
CIASTO FRANCUSKIE Z BURAKIEM I KOZIM SEREM
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 ugotowane buraki
- 100 g sera koziego
- garść orzechów
- jajko
- garść rukoli
- czarnuszka do dekoracji
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy na kwadraty, mnie wyszło ich 12.
- Ugotowane buraki kroimy w plasterki.
- Ser kozi ścieramy na tarce.
- Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy plastry buraka oraz odrobinę sera koziego. Przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po przestygnięciu dekorujemy posiekanymi orzechami i rukolą.