Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami to kolejny wyśmienity wypiek, który smakuje i wygląda obłędnie. Połączenie kakaowego biszkoptu z czekoladowym kremem i brzoskwiniami zatopionymi w galaretce to prawdziwa uczta dla podniebienia.



Przepis na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami nie jest skomplikowany i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i chęci. Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami doskonale sprawdzi się na święta, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Z pewnością zachwyci gości i zapadnie im w pamięć.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa czekoladowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Galaretka z owocami

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 800 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)

Dodatkowo

  • posypka czekoladowa


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Przesianą mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na dwa blaty.

Galaretka z owocami

  • Galaretki rozpuścić w 800 gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
  • Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Wrzucić do galaretek i wymieszać.
  • Tężejącą galaretkę z owocami przełożyć na jeden blat biszkopta i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa czekoladowa

  • Śmietankę kremówkę przelać do rondelka, dodać połamaną w kostkę czekoladę i całość podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • W misce umieścić czekoladową śmietankę, mascarpone i cukier puder. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
  • 1/2 masy czekoladowej wyłożyć na galaretkę z owocami i całość przykryć drugim blatem biszkopta.
  • Na biszkopt wyłożyć pozostałą masę. Wierzch posypać posypką czekoladową.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.


ciasto z brzoskwiniami
czekoladowe ciasto z galaretką i brzoskwiniami


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

czternaście + cztery =